Založ si blog

Tri detské choroby moderného veku

Hoci sa zdá, že sme prešli veľmi dlhú cestu od opice k človeku a preto sa my, ľudia, môžeme právom pokladať za dospelé a inteligentné stvorenia, nie je to celkom pravda. Netreba v prvom rade zabúdať na to, že naša civilizácia trvá prinajlepšom sedemtisíc rokov a to je veru pomerne krátky čas na získanie skutočnej dospelosti a vyspelosti. Práve preto si snáď môžeme odpustiť niektoré detské choroby, ktoré ľudstvo ešte stále sužujú. Sú však medzi nimi tri, ktoré by sa mali akútne liečiť, pretože práve tieto choroby a z nich vyplývajúce ďalšie ochorenia nám bránia prekročiť pomyselnú hranicu detstva a dostať sa bližšie k dospelosti.

 

Ktoré choroby mám na mysli? Kapitalizmus, nacionalizmus a náboženstvo. Pozrime sa v krátkosti na každú nich trochu bližšie.

 

Kapitalizmus

Ten je zo spomínaných chorôb najhorší neduh a najmä preto, lebo sa často tvári ako prejav zdravia a rozumu. Nedajme sa však touto zákernou chorobou oklamať. Kapitalizmus je totiž ten najdeštruktívnejší ekonomický systém, aký sme zatiaľ vymysleli. Kvôli nikdy nekončiacej potrebe a nevyhnutnosti maximalizovať zisk ničí naše duše, životy a našu Zem.

 

Jeho detinskosť sa prejavuje v tom, že sa jedinec postihnutý touto chorobou k ďalším ľuďom nespráva solidárne, ako by tomu malo v dospelosti byť, ale snaží sa ho udupať, aby ovocie zisku a výhod požil on sám. Takže si to ešte raz zopakujme:

Solidarita a spolupráca = Dospelosť

Konkurencia cez mŕtvoly a egoizmus = Detinskosť

 

Nacionalizmus

Delenie sa na národy má svoj geografický a historický zmysel a v tomto kontexte ho aj treba chápať. Národy existujú, to samozrejme nechcem popierať. Ale vyvyšovanie jedného národa nad druhý je podobne ako kapitalizmus detská choroba „moderného“ ľudstva, ktorú je na ceste k dospelosti potrebné vyliečiť.

 

Aby sme sa na túto cestu spoľahlivo vydali, nemali by už zaznievať hlasy typu „Ja som Slovák, kto je viac!“, pretože tu opäť ide len o detinskú túžbu byť väčší frajer ako ten druhý. Cesta vedie cez postupné zbližovanie a odstraňovanie národných agresívnych chúťok až do dospelého bodu, v ktorom všetci pochopíme, že na svete je iba jeden národ a jedna rasa: Ľudská.

 

Náboženstvo

Tak, ako malé deti hľadajú ochranu pred zlom sveta u svojich rodičov, tak mnohí, na prvý pohľad dospelí ľudia hľadajú ochranu u boha, respektíve bohov. No je tu jeden rozdiel – zatiaľ, čo rodičia sú skutoční, boh neexistuje. Mať imaginárneho kamaráta je v detstve pomerne normálne, ale v dospelosti by to už nemalo pokračovať.

 

Je načase prestať hádzať zodpovednosť za všetko dobré a zlé na nejakých pomyselných bohov a vziať ju na svoje plecia. Známkou dospelosti je aj samostatnosť v rozhodovaní a prijímaní zodpovednosti za tieto rozhodnutia. Náboženstvo nás navyše brzdí vo vývine v skutočné samostatne mysliace bytosti a preto sa ho potrebujeme zbaviť. Je to koniec koncov len choroba a preto sa dá liečiť.

 

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70535x
Priemerná čítanosť článkov: 2821x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy