Založ si blog

Spoločnosť nepotrebuje hrdinov

Vzácni a úžasní sú ľudia, ktorí dokážu prebúdzať celé národy a svojimi činmi ich inšpirovať a potiahnuť k lepšiemu svetu. Vzácni a jedineční. Ako napríklad legendárny Che Guevara, „najskutočnejšia ľudská osobnosť nášho veku“, ako ho nazval Jean Paul Sartre. Dnes v takýchto ľudí však príliš dúfať nemôžeme. Akoby dnešná doba príliš nepriala hrdinom. Vlastne, niekoľko ich máme. Hrdinami súčasnosti sú ambiciózni a bezohľadní podnikatelia a manažéri, ktorí sú nám dennodenne v médiách prezentovaní ako vzor hodný nasledovania, čomu už bohužiaľ niektorí aj veria, ale to je iná kapitola.

 

Hrdinom je každý, kto má široké lakte a ide takpovediac cez mŕtvoly. A kto taký nie je, je pre spoločnosť len socka, slaboch a idiot. Človeka v tejto súvislosti napadá, ako sa ešte môžeme nazývať kresťanskou spoločnosťou, keď kresťanského hodnoty sú všeobecne považované za prejav slabosti a sú dobré akurát tak pre deti a slabomyseľných jedincov. Nechtiac som sa dostal k moralizovaniu, čo sa skutočne aspoň v tomto článku nemal v úmysle, ale keď sa už prsty na klávesnici rozbehnú, je ťažké ich v niečom brzdiť.

 

Chcel som písať o hrdinoch. O tých, ktorých nepotrebujeme. Jednu skupinu som už spomenul. To je tá skupina manažérov a šéfov, nazývaná autorom participatívnej ekonomiky Michaelom Albertom triedou koordinátorskou. Sú to ľudia bezhlavo sa šplhajúci hore so životným snom dostať medzi triedu vlastníkov, alebo im aspoň výdatne dýchať na krk. Tieto obe triedy sú hrdinami, ale hrdinami kapitalizmu, kde je poctivý a pracujúci človek len na smiech a považuje sa ak aj nie za zvieratko, ktoré treba poriadne držať za uzdu, no aspoň za tvora s detským rozumom neschopného rozhodovať sám za seba vo veciach ťažších, než je správny výber sprchového gélu.

 

Hrdinovia majú dojem, že sú predurčení myslieť a konať za nás. Niektorí to možno myslia dobre, ako napríklad už spomínaný starý dobrý Che, čo mu môžeme odpustiť. Ale hrdinovia kapitalizmu, bezohľadné bytosti bez akéhokoľvek sociálneho cítenia, len falošne sa usmievajúce pred televíznymi kamerami, to s nami dobre rozhodne nemyslia. Nebudeme si tu klamať, títo hrdinovia nás potrebujú len to, aby prostredníctvom nás dosiahli stále väčší a väčší zisk či už v oblasti financií alebo moci.

 

Spoločnosť hrdinov nepotrebuje. Žiadnych. Nech sa vám to môže zdať akokoľvek absurdné, každý normálny človek je schopný robiť závažné rozhodnutia, len k tomu musí byť pripustený. A nemám na mysli rozhodnutia typu volieb raz za štyri roky, to je len skutočná fraška v podaní politických dobrodružných hrdinov. Ak si poviete, že ľudia sú stádo a potrebujú byť niekým vedení, sami seba ste degradovali na príslušníka čriedy oviec.

 

Spoločnosť nepotrebuje baču. Ani hrdinov, pretože každý človek môže byť hrdinom, ktorý pomáha meniť spoločnosť. Nenechajme sa už vodiť. Ani za nos, ani za nič iné.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70402x
Priemerná čítanosť článkov: 2816x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy