Založ si blog

Prečo vlastne pracujeme?

Nechcem v tomto článku riešiť, pre koho má aký zmysel tá jeho konkrétna práca, je mi jasné, že jedného jeho profesia napĺňa, kým druhý je prinútený robiť niečo, čo ho ani v najmenšom prípade nebaví a skôr týmto pracovným zaradením trpí. V tej druhej skupine je prirodzene veľká väčšina ľudstva.

 

Ale o tom teraz nechcem písať. Mňa skôr zaujíma, prečo vlastne pracujeme? Prečo vlastne pracujeme v podmienkach kapitalizmu? O čo tu sakra ide? O to, aby sme boli hmotne zabezpečení? Aby sme rozumne trávili náš čas? Aby sme v zamestnaní našli sebarealizáciu? Aby sme si budovali kariéru? NIE!

 

V každom zamestnaní ( píšem o zamestnancoch, nie živnostníkoch alebo podnikateľoch), ide len a len o jedno: zabezpečiť zisk a vyššiu konkurencieschopnosť majiteľom alebo majiteľovi spoločnosti, v ktorej a pre ktorú pracujeme. To je skutočne jediný dôvod, prečo sme zamestnaní. Vlastníkom ide iba o to, aby neustále zvyšovali svoj zisk a prevalcovali konkurenčné firmy. A my im hrdo slúžime pre tento cieľ.

 

Nezáleží na tom, na akej pozícií sa vo svoje práci nachádzate, či ste len robotník alebo topmanažér, či ste len dokladač tovaru alebo riaditeľ hypermarketu, aj tak ste len kedykoľvek odpísateľná položka v účtovnej knihe, pešiak na šachovnici, otrocký pes lížuci ruku svojho pána, ktorý mu hodil kosť, no vzápätí sa ho chystá zbičovať.

 

Smutný je v týchto súvislostiach pohľad na mladých, inteligentných, vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí v poslednom ročníku štúdia snívajú o tom, ako sa zamestnajú v prosperujúcej spoločnosti na dobrej pozícií, najlepšie manažérskej a časť svojho života zasvätia v budovaní kariéry. No kariéry koho? Ich? Kiežby! Svojou inteligenciou, nápadmi, talentom len slúžia hŕstke kapitalistov, ktorými sa nechávajú zneužívať a to dokonca bez toho, aby si tento fakt uvedomovali. Všetko pre slávu a bohatstvo kapitalistov!

 

Keby však títo skvelí a inteligentní mladí ľudia venovali svoj potenciál na rozvíjanie skutočnej demokracie, na pracovisku aj v spoločnosti, dávno by sme dosiahli ozajstnú prosperitu a slobodu. Keby sa nechali inšpirovať participatívnou ekonomikou a samosprávnymi spoločnosťami typu Mondragon, malo by ich snaženia skutočný všeľudský význam a aj oni by bezpochyby pociťovali oveľa viac zadosťučinenia.

 

Práca má len vtedy zmysel, keď každý pracujeme pre každého, všetci pre všetkých a nie 95 percentná väčšina pre 5 percentnú menšinu. Je zvláštne, že sa stále necháme vodiť za nos. Je zvláštne, že im to ešte stále dovolíme.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70414x
Priemerná čítanosť článkov: 2817x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy