Založ si blog

Dva piliere skutočnej demokracie

Článok s týmto názvom som chcel napísať ešte minulý týždeň, ale do rany mi opäť prišla momentálna španielska revolúcia a tak som nemohol odolať, aby som neuverejnil preklad textu vysvetľujúceho ďalší postup demonštrantov. No nateraz dáme Španielsku pokoj a pozrieme sa na demokraciu.

 

Dva piliere skutočnej demokracie… O čom to vlastne hovorím? Skutočná demokracia? A nemáme ju tu? Veď nám nevládne žiadny diktátor ani žiadna všemocná politická strana, tak čo by na súčasnej demokracii mohlo byť neskutočné? Odpoveď znie: Všetko! Všetko, pretože demokracia v takom zmysle, v akom vznikla, momentálne neexistuje. Už len z toho dôvodu, že sa občania prakticky nezúčastňujú na fungovaní štátu a vytváraní rozhodnutí a že všetok kapitál je v rukách menšiny, na ktorú väčšina pracuje. A to sú práve dva piliere skutočnej demokracie – priama demokracia a výrobná samospráva.

 

Priama demokracia

Vláda a moc musia ísť v skutočnej demokracii zdola nahor a nie zhora nadol. Ľudia majú byť tí, ktorí majú moc vo svojich rukách – moc vládnuť, moc meniť, moc tvoriť, moc zlepšovať, ale aj moc trestať. Nesmie to však skončiť tak, že jedna strana ako „zástupca ľudu“ bude v jeho mene vládnuť a terorizovať ostatné obyvateľstvo, ako sme toho boli svedkami v nedávnej minulosti. Nie, keď píšem, že vykonávatelia a držitelia moci majú byť ľudia a nikto iní, myslím tým ľudí a nikoho iného. Hovorím o čistej demokracii.

 

Problém súčasnej spoločnosti je v tom, že sa politici neboja ľudí, že nemajú pred nimi žiaden rešpekt. Ale keby boli kedykoľvek odvolateľní a svoje rozhodnutia by museli v prípade potreby verejne obhajovať, rešpekt by opäť nadobudli. Podrobnejšiu analýzu priamej demokracie urobím v jednom z nasledujúcich článkov, teraz som sa chcel venovať len širšiemu poňatiu skutočnej demokracie.

 

Výrobná samospráva

Je zvláštne, že akokoľvek slobodne sa naša spoločnosť tvári, táto maska spadne v okamžiku, keď prekročíme vrátnicu súkromnej spoločnosti, v ktorej sme zamestnaní. Tu vládne tvrdá diktatúra. Zamestnanci na akomkoľvek stupni sú nuly a poddaní a majitelia firmy či jej konatelia sú ich feudálni páni. Prečo by potom mal mať zamestnanec záujem na tom, aby firma napredovala? Prečo by mal mať záujem na tom, aby k nej bol lojálny, aby predkladal zlepšovacie návrhy, aby ju neopustil pri prvej lepšej príležitosti? Práca, ktorá by mala byť radosťou a životným naplnením, sa v týchto podmienkach stáva otroctvom duševným aj fyzickým.

 

Oproti tomu, keby bola spoločnosť v rukách ľudí, ktorí v nej pracujú, každý jeden z nich by mal enormný záujem na jej napredovaní, pretože by už neexistovali mzdy, ale rovnovážny podiel na zisku, prípadne by sa pracujúci mohli rozhodnúť, že na úkor väčšieho zisku budú mať viac voľného času. Ale hlavne, takáto práca by bola dôstojná, ľudská, nebola by už otroctvom, ale prejavom vyššieho ľudského uvedomenia.

 

Toto sú teda dva hlavné piliere skutočnej demokracie. Treba sa im venovať čo najviac, aby sa čo najskôr stali bežnou realitou.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70479x
Priemerná čítanosť článkov: 2819x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy