Založ si blog

Učitelia, bojujte!

Je mi nesmierne sympatické, ak sa v ľuďoch konečne niečo pohne a rozhodnú sa zanechať mlčanie. Rozhodnú sa bojovať za svoje práva, za to, aby im bolo v spoločnosti priznané miesto, aké im právom patrí.

 

Učitelia sú na Slovensku už dlhšiu dobu skupinou na okraji spoločenského záujmu, každý síce prizná, že bez nich by to nešlo, ale v reálnom živote sa skôr zdá, že ich berieme ako parazitov, ktorí netvoria „skutočné“ hodnoty, čiže v pravicovom a kapitalistickom ponímaní neprinášajú zisk. Pretože taká je dnes doba, že kto nepracuje v odvetví, ktoré prináša prachy a nerobí biznis, kto nerobí v IT, nie je právnik či manažér, je úbohý slaboch a nezaslúži si dobre zarábať a jeho spoločenský status sa rovná takmer asociálovi.

 

Niekoľko tisíc takýchto slabochov dnes vychádza do ulíc protestovať. Nielen za vyššie platy pre seba, ale pre viac financií pre celý rezort, ktorý je na kolenách. Chcú sa pokúsiť zachrániť to, čo sa ešte zachrániť dá. Majú moju plnú podporu a verím, že aj podporu všetkých slušných ľudí, ktorí vidia, aká pliaga nám vládne a ako to s nami ide z kopca bohužiaľ až príliš rýchlo.

 

A čo na to minister? Tie jeho reči o tom, že na budúci rok by platy učiteľov mali porásť, nič neriešia, pretože rast o 1,9 percenta je žalostne málo na to, aby do školstva prilákal mladých a šikovných ľudí a pomohol v súčasnosti učiacim učiteľom v ich zlej finančnej situácií.

 

Úplne ma pán Jurzyca odrovnal aj svojimi klasickými pravicovými výrokmi o tom, že takéto štrajky nič neriešia, že je omnoho konštruktívnejšie sadnúť si za stôl a rokovať. Áno, pán minister, ale najprv by ste učiteľov museli počúvať. Keďže idú štrajkovať, to asi znamená, že ich nepočúva vôbec nikto. Som si istý, že aj oni by stokrát radšej dnešný deň strávili vyučovaním svojich žiakov, ako by sa mali terigať kamsi do Bratislavy.

 

Ale neviním len pána Jurzycu. Neviním len súčasnú vládu. Obviňujem každú slovenskú ponovembrovú vládu, pretože ani jedna nič konštruktívne pre školstvo doposiaľ neurobila. Muselo to prísť tak ďaleko? Musia učitelia štrajkovať a zatvárať na protest školy? Musia lekári dávať hromadné výpovede? Naozaj sme tomu nevedeli zabrániť?

 

Učitelia, bojujte! Keď bojujete za seba, bojujete za nás! Ja totiž chcem, aby moje deti mali vzdelanie na európskej úrovni, chcem, aby sa moja manželka nemusela hanbiť za to, že je učiteľka, chcem, aby Slováci boli aj naďalej národom vzdelaných ľudí! Preto učitelia, bojujte!

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70050x
Priemerná čítanosť článkov: 2802x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy