Založ si blog

Na ceste k revolúcií I. – pieseň o nových časoch

Niekedy si až smutne a s trochou nostalgie uvedomím, že „starým dobrým“ poriadkom je koniec a je teda načase vydať sa po novej ceste. Niet tu už nič, čomu by sa dalo veriť, keďže aj to zlé, aj to zdanlivo dobré je prekonané a nefunkčné. Nefunguje ani sociálna demokracia, ani neoliberalizmus, ani centrálne plánovanie, ani samoregulácia voľného trhu. Ale poďme pekne postupne.

 

Pokiaľ ide o sociálnu demokraciu, o takzvaný štát blahobytu, ktorý bola akousi západnou alternatívou ku komunizmu východného bloku, mal na základe keynesiánskej a neokeynesiánskej filozofie bezpochyby svoje úspechy a dá sa povedať, že to bolo najúspešnejšie obdobie vývoja kapitalistického sveta. Ale v určitom bode začal stagnovať, prestal sa vyvíjať a jeho funkcia ako hradby pred dôsledkami fungovania neľudského kapitalizmu tak stratila zmysel. Lepšie povedané, jeho zánik si vymohli samotní kapitalisti, ktorí sa nechceli prizerať, ako im do všetkého „kafre“ štát.

 

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia nastúpil neoliberalizmus s tým, že všetko sa malo postaviť na slobode trhu. Ten mal vyriešiť všetky problémy sveta. Štát sa už prestal starať a pomaly nastúpila všemocná globalizácia. A výsledky? Obrovská chudoba, obrovská zadĺženosť celej spoločnosti, štátov aj jednotlivcov, obrovské majetkové rozdiely medzi jednotlivými spoločenskými triedami.

 

V našich končinách sme pre zmenu nejaký čas mali centrálne plánované hospodárstvo, ktoré uviazlo na nereálnych očakávaniach, byrokracii, korupcii a neschopnosti súťažiť s výsledkami kapitalistického hospodárstva, ktoré, a to musíme uznať, bolo skutočne podstatne efektívnejšie. Takže ani tento východný model sa natrvalo nemohol uplatniť.

 

Čo tu však máme teraz? Úprimne, ťažko povedať. Je to akýsi turbokapitalizmus bez nejakej ideológie, politickej zásterky, keďže všetky rozdiely medzi pravicou a takzvanou ľavicou sa prakticky zmazali, čo je logické, keďže celé politické spektrum poslušne slúži kapitálu. Dnes tu máme kapitalizmus, ktorý sa už na nič nehrá a otvorene priznáva, že chce len to jediné: maximalizovať zisk bez ohľadu na dôsledky. Kto zaváha, nielenže nežerie, ale bude zožratý.

 

No ak budeme pozorní a započúvame sa do hlasov sveta, môžeme počuť prvé tóny piesne, v ktorej sa spieva o slobode, o rovnosti, o skutočnej demokracii a vláde ľudu. Jej refrén ospevuje samosprávnu spoločnosť, kde už nebudeme len obyčajnými voličmi, ale tvorcami politiky. Jej slohy zasa hovoria o fabrikách, podnikoch a družstvách, ktoré budú spravovať samotní zamestnanci a kde nebudú šikanovaní bohorovnými šéfmi. Takúto pieseň si už začínajú nôtiť v Južnej Amerike, Španielsku, ba dokonca aj nami často opovrhovanom Grécku.

 

Je to pieseň budúcnosti. Ja už ju počujem. Vy ešte nie?

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70013x
Priemerná čítanosť článkov: 2801x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy