Založ si blog

Na ceste k revolúcií III. – ani Fico, ani Dzurinda alebo vlastná obmedzenosť nás ničí

Neviem, či sa mám smiať alebo plakať, ale toľko krátkozrakosti a obmedzenosti, koľko sa jej odráža v reakciách na moje posledné články som hádam ani nečakal. Je veľmi zarážajúce, keď inteligentní a vzdelaní ľudia vidia v takých čiernobielych farbách, že pre nich neexistuje žiadna alternatíva. Jestvuje pre nich len buď – alebo. To buď je slovenská pravica, čiže Dzurinda, Mikloš, Radičová, Sulík a tak ďalej a to alebo je naša takzvaná ľavica, ktorú reprezentuje Fico a spol. ďalej už mnohí „kritici“ môjho blogu nedovidia. Zarážajúce.

 

Pritom stačí len otvoriť oči a pozrieť sa do iných krajín, ktoré už alternatívy skúšajú sami na sebe. Padla tu napríklad požiadavka vysvetlenia, čo to vlastne znamená, keď si ľudia vládnu sami. Ak to pýtajúceho sa nenapadlo samotného, úprimne ma to mrzí, ale nevadí, hneď to vysvetlím. Ide samozrejme o priamu demokraciu, ktorá má byť ďalším krokom na ceste k spravodlivej spoločnosti. Že to podľa vás nie je možné? A prečo?

 

Nedeje sa náhodou niečo podobné napríklad na Islande, kde si ľudia vynútili zákon o všeobecnom referende a zároveň odmietli platiť dlhy, ktoré spôsobili politici a ľudí zodpovedných za krízu postavili pred spravodlivý súd? Nedeje sa niečo také už dlhšiu dobu vo Švajčiarsku, kde sa pravidelne zozbierajú podpisy potrebných dvoch percent voličov k vyhláseniu referenda na federálnej úrovni? Podľa wikipedie sa na všetkých úrovniach – obecnej, kantonálnej a federálnej –  každoročne vo Švajčiarsku koná viac ako 200 referend. To je, myslím si, dobrý príklad podstatne priamejšej demokracie, akú máme u nás.

 

Referendum je teda dobrou cestou k priamej demokracii. Určite sa teraz objaví množstvo komentárov, prečo by také niečo v našich podmienkach nemohlo fungovať a už teraz som si istý, že nebudú mať hlavu ani pätu.

 

No priama demokracia môže byť vytvorená aj zmenou volebného systému a celkového fungovania spoločnosti. Ak by som mal uviesť len taký príklad: Slovensko môže fungovať napríklad ako federácia ôsmych krajov so spoločnou centrálnou vládou, zákony však prijímajú jednotlivé krajské snemy, tie však nesmú byť v rozpore s centrálnou ústavou.

 

Jednotlivé zložky samosprávy môžu fungovať na obecnej úrovni. Obec je rozdelená na okrsky, z každého sa zvolí jeden zástupca do obecného zastupiteľstva, ten sa bude priamo zodpovedať svojim voličom trebárs na každomesačnom stretnutí, na ktorých môže byť kedykoľvek väčšinou voličských hlasov odvolaný a následne sa v bezprostredných voľbách zvolí iný zástupca.

 

Ďalšou zložkou je krajská samospráva. Každý okres bude mať piatich zástupcov v krajskom parlamente. Zástupcovia nemajú žiadnu imunitu, sú kedykoľvek odvolateľní, na každomesačnom stretnutí so svojimi voličmi musia v prípade potreby obhájiť svoje rozhodnutia, na nich môže byť kedykoľvek väčšinou hlasov odvolaní a následne sa v bezprostredných voľbách zvolí iný zástupca. Takéto stretnutia sa nemusia odohrávať vo fyzickej rovine, veď nakoniec, na čo nám je internet, však?

 

Ide o to, že každý zástupca na ktorejkoľvek úrovni bude povinný svoje rozhodnutia v prípade požiadavky svojich voličov obhájiť, ak sa mu to nepodarí, bude mu hroziť odvolanie. Takto si každý poslanec uvedomí svoju zodpovednosť pred svojimi voličmi.

 

Pokiaľ ide o vládu, jej členovia by sa vyberali na základe rozsiahlych odborných pohovorov, ktoré by vykonávala komisia zložená z najlepších odborníkov, napríklad profesorov, univerzitných učiteľov alebo vedeckých pracovníkov. Zodpovedali by sa však samotným občanom, ktorí by v prípade nesúhlasu s ich rozhodnutiami mohli na základe zozbierania určitého množstva podpisov iniciovať ich odvolanie.

 

Samozrejme, ide len o náčrt systému, má ešte veľmi ďaleko do reálnej podoby aj v teoretickom zmysle, ale myslím si, že by to v zásade bolo možné. V každom prípade je dobré o tejto problematike vyvolať verejnú diskusiu, veď čím viac hláv, tým viac rozumu.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70587x
Priemerná čítanosť článkov: 2823x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy