Dokonalý cynizmus v priamom prenose

30. septembra 2011, chesus, Nezaradené

Pred niekoľkými dňami diváci britskej televízie BBC zostali v nemom úžase, keď si vypočuli vystúpenie burzového makléra Alessia Rastaniho. Toľko úprimného cynizmu, ktorý sa valil z jeho úst, sme na televíznych obrazovkách už veľmi dávno nevideli, ak vôbec niekedy.

 

Zrejme ste toto vystúpenie zaregistrovali aj vy, takže viete, o čom dotyčný pán hovoril. Jeho poznámky o tom, ako každý deň sníva o vzniku novej recesie, aby na nej mohol parádne zarobiť, sú bezprecedentným priznaním neľudskosti kapitalistického finančného sektoru. Úplne s pokojným výrazom tváre načrtol, že národné vlády a ich záchranné balíčky nič neznamenajú, pretože svetu aj tak vládnu veľké korporácie a finančné skupiny.

 

Verejnosť chvíľu dúfala, že ide o člena recesistickej skupiny Yes Men, ktorá si už raz podobným spôsobom z BBC vystrelila. Tá sa však v britskom denníku Guardian vyjadrila, že Rastani k nim nepatrí a ide o skutočného makléra, aj keď nie úplne najvýznamnejšieho.

 

Ako sa však k takému vyhláseniu postaviť? Jeho autor je človek, ktorý zrejme vie, o čom hovorí, máme ho však ignorovať? Považovať ho za blázna?

 

V podstate však povedal len verejné tajomstvo. Keď si konkrétne vezme firmu Goldman Sachs, ktorú v rozhovore spomenul ako spoločnosť, ktorá skutočne vládne, tak ona napríklad poriadne zarobila na rúcajúcom sa americkom trhu s nehnuteľnosťami, hoci zdanlivo paradoxne na ňom patrila k najväčším hráčom. Stačilo mať len správne informácie a „staviť“ proti, no a miliardy dolárov už prišli samé. Na úpadku sa dá naozaj skvele zarobiť.

 

To, čo povedal Rastani v priamom prenose, vie každý burzový maklér. Burza je totiž len špekulatívna hra, kde sa nehľadí na ľudské osudy, ktoré mnohokrát pomôže zruinovať. „Správny“ ťah na burze dokáže zničiť celé národné ekonomiky, celé hospodárske sektory, milióny ľudí… Prečo im túto hru nezarazíme?