Založ si blog

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom.

 

Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií robiť a tak si za rukojemníka vzal svoj kvalitne ničený ľud. Týmto činom si však v každom prípade sám na seba uviazal bič alebo lepšie povedané, politickú slučku. A dobre mu tak.

 

Čo ma však zarazilo viac, ako samotné referendum, je postup Sarkozyho a Merkelovej. Pozvať si premiéra nezávislého štátu na koberček a vnútiť mu prijatie alebo zmenu politického rozhodnutia, je v moderných západoeurópskych dejinách mimoriadne nebezpečným precedensom, ktorý znamená, že silné krajiny môžu priamo a to aj vrátane hrozieb ovplyvniť vnútornú politiku slabšieho štátu.

 

Možno budete namietať, že išlo o viac, ako len obyčajné vnútroštátne rozhodnutie a v istom zmysle budete mať pravdu. Áno, možno išlo o osud celej Európskej menovej únie. Lenže v každom prípade je referendum len a len vnútornou záležitosťou každého štátu a iný štát mu nesmie z akejkoľvek príčiny do tohto procesu zasahovať. Iba ak by šlo o protektorátne územie. No nie však Grécko suverénny štát? Sám sa bojím na túto otázku jednoznačne odpovedať.

 

Tak trochu mi to celé pripomína onen slávny mníchovský diktát, ktorý bolo nútené prijať Československo v roku 1938. Hoci vtedy šlo o takzvané zachovanie európskeho mieru a dnes ide o takzvané zachovanie európskej meny a prosperity, niektoré paralely sú značne podobné. Až na to, že v tej dobe boli Nemecko a Francúzsko nepriatelia číslo jedna a dnes lepších priateľov sotva nájdete.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Kapitalizmus v kríze? Práve naopak!

18.10.2011

Na dvere nám klope ďalšie pokračovanie krízy. Budúci rok by podľa odborníkov mal byť poriadne ťažký. Čaká nás teda ďalšie prepúšťanie, uťahovanie opaskov, stagnácie miezd, ale zvyšovanie cien, jednoducho, celkové zhoršenie úrovne hospodárstva. Zdalo by sa teda, a poniektorí to aj tvrdia, že kapitalizmus sa dostal do krízy. Že jednoducho nefunguje. Myslia si [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70478x
Priemerná čítanosť článkov: 2819x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy