Založ si blog

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie kapitalizmu. Ba práve naopak – drvivá väčšina z nich chceli len reformovaný socializmus a samozrejme zánik vedúcej úlohy Komunistickej strany Československa.

 

No stále som si tak trochu myslel, že ide z veľkej časti skutočne len o moju domnienku. No len dovtedy, kým som si neprečítal rozhovor s riaditeľom Ústavu hospodárskych a sociálnych štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej Michalom Pullmannom. V tomto článku sa totiž okrem iného spomína aj prieskum z decembra 1989, ktorého výsledky sú najmä vzhľadom na dnešnú antikomunistickú posadnutosť skutočne zarážajúce – 52 percent ľudí si želalo doplniť socializmus trhovými prvkami, 41 percent chcelo pokračovať v socializme a len 3 percentá si želali čistý kapitalizmus!

 

Týmto prieskumom sa zaoberal americký historik James Krapfl. Ten podľa Pullmanna charakterizoval aj tri základné ideály Nežnej revolúcie: férovosť, slušnosť a socializmus. Samotný Michal Pullmann k tomu dopĺňa, že ľudia boli v roku 1989 bezpochyby veľmi nadšení, ale v žiadnom prípade nešlo o nadšenie pre kapitalizmus. Pokiaľ ide o privatizáciu veľkých štátnych podnikov, tak tú už nechcel skutočne vôbec nikto. Čo však predstavovalo problém, bola absencia akejsi konkrétnej vízie, ako by to vlastne celé malo vyzerať.

 

Je zaujímavé, že ani tí najväčší disidenti, ktorí socializmus skutočne nenávideli a mnohí z nich sa už videli na kapitalistickom výslní, si kapitalizmus vôbec nedovolili spomenúť, pretože dobre vedeli, že ho ľudia nechcú. Len si spomeňme na jeden z prejavov Václava Havla, v ktorom občanom Československa sľuboval modré z neba. Radikálne zaútočil na „ohováračov“, ktorí len podľa neho mútia vodu, keď prorokovali príchod nezamestnanosti, veľkej inflácie a vysokých cien. Vo svojej podstate teda aj on odmietal príchod kapitalistických neduhov, verme však, že to nebolo z vypočítavosti, ale len z naivity.

 

Nuž, čo dodať, nechali sme sa oklamať, čo sa za roky „slobody a prosperity“ už stalo tradíciou. Lenže zmena sa blíži…

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

Kapitalizmus v kríze? Práve naopak!

18.10.2011

Na dvere nám klope ďalšie pokračovanie krízy. Budúci rok by podľa odborníkov mal byť poriadne ťažký. Čaká nás teda ďalšie prepúšťanie, uťahovanie opaskov, stagnácie miezd, ale zvyšovanie cien, jednoducho, celkové zhoršenie úrovne hospodárstva. Zdalo by sa teda, a poniektorí to aj tvrdia, že kapitalizmus sa dostal do krízy. Že jednoducho nefunguje. Myslia si [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70652x
Priemerná čítanosť článkov: 2826x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy