Založ si blog

Dokonalý cynizmus v priamom prenose

Pred niekoľkými dňami diváci britskej televízie BBC zostali v nemom úžase, keď si vypočuli vystúpenie burzového makléra Alessia Rastaniho. Toľko úprimného cynizmu, ktorý sa valil z jeho úst, sme na televíznych obrazovkách už veľmi dávno nevideli, ak vôbec niekedy.

 

Zrejme ste toto vystúpenie zaregistrovali aj vy, takže viete, o čom dotyčný pán hovoril. Jeho poznámky o tom, ako každý deň sníva o vzniku novej recesie, aby na nej mohol parádne zarobiť, sú bezprecedentným priznaním neľudskosti kapitalistického finančného sektoru. Úplne s pokojným výrazom tváre načrtol, že národné vlády a ich záchranné balíčky nič neznamenajú, pretože svetu aj tak vládnu veľké korporácie a finančné skupiny.

 

Verejnosť chvíľu dúfala, že ide o člena recesistickej skupiny Yes Men, ktorá si už raz podobným spôsobom z BBC vystrelila. Tá sa však v britskom denníku Guardian vyjadrila, že Rastani k nim nepatrí a ide o skutočného makléra, aj keď nie úplne najvýznamnejšieho.

 

Ako sa však k takému vyhláseniu postaviť? Jeho autor je človek, ktorý zrejme vie, o čom hovorí, máme ho však ignorovať? Považovať ho za blázna?

 

V podstate však povedal len verejné tajomstvo. Keď si konkrétne vezme firmu Goldman Sachs, ktorú v rozhovore spomenul ako spoločnosť, ktorá skutočne vládne, tak ona napríklad poriadne zarobila na rúcajúcom sa americkom trhu s nehnuteľnosťami, hoci zdanlivo paradoxne na ňom patrila k najväčším hráčom. Stačilo mať len správne informácie a „staviť“ proti, no a miliardy dolárov už prišli samé. Na úpadku sa dá naozaj skvele zarobiť.

 

To, čo povedal Rastani v priamom prenose, vie každý burzový maklér. Burza je totiž len špekulatívna hra, kde sa nehľadí na ľudské osudy, ktoré mnohokrát pomôže zruinovať. „Správny“ ťah na burze dokáže zničiť celé národné ekonomiky, celé hospodárske sektory, milióny ľudí… Prečo im túto hru nezarazíme?

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70637x
Priemerná čítanosť článkov: 2825x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy