Založ si blog

Odkaz priamo zo Španielska: „Vypni telku, zavri noviny a začni písať svoje vlastné dejiny!“

Chcel som dnes písať o dvoch hlavných pilieroch skutočnej demokracie, ale natrafil som na serveri utopia.sk na tento text preložený Silviou Ruppeldtovou, ktorý k nám ako závan sviežeho vetra plynie rovno z revolučne naladeného Španielska. Dúfam, že mi odpustíte, že už v treťom článku po sebe sa venujem tejto krajine, ale to, čo sa tam momentálne deje, a to, aké požiadavky vzniesli protestujúci ľudia, ma napĺňa nádejou, že sa ešte v boji proti otrokárom nevzdávame. A preto som sa rozhodol v rámci svojho blogu opublikovať spomínaný text, ktorý bol 4. júna prednesený na madridskom námestí Puerta del Sol. Nech sa páči:

 

UŽ NESVIETIME NA TITULNÁCH STRANÁCH MÉDIÍ

Pred týždňom ste nás mali radi za to, čo o nás písali médiá, a dnes nás kritizujete za to, čo vám navrávajú tie isté médiá. Sociálne problémy, ktoré teraz využívajú, aby nás delegitimizovali, sú tie isté, ktoré existovali hneď v prvé týždne okupácií námestí, tie isté, ktoré vás a nás trápili dávno predtým, ako sme prišli na Sol, tie isté, kvôli ktorým tu stále bojujeme.

 

ŽIADATE OD NÁS RIEŠENIA

Riešenie, ktoré na tieto problémy požadujeme, je stále to isté, ako vtedy, keď sme sem prišli: priama participácia všetkých osôb na vytváraní potrebných spoločenských zmien.

 

VŠETKY OSOBY

Žena v domácnosti, ktorej práca nie je oficiálne uznaná ako práca. Osoba, ktorá podstupuje násilie za to, že má inú sexuálnu orientáciu. Živnostník, ktorý bol vysťahovaný a naďalej musí splácať hypotéku. Prisťahovalkyňa, od ktorej žiadajú papiere, aby dostala prácu, a prácu, aby dostala papiere. Študent či študentka, ktorých jedinou budúcnosťou je štipendium, ktoré mu/jej nikdy neumožní osamostatniť sa. Akákoľvek osoba, ktorú systém diskvalifikuje a snaží sa zamlčiavať jej existenciu a odsudzuje ju na zneviditeľnenie. Trhovníčka, ktorá si nedokáže zabezpečiť strechu nad hlavou. Robotníci a iní pracujúci, ktorí musia nadrábať celé hodiny nadčasu bez nároku na zaplatenie len zo strachu, aby neprišli o prácu…

 

STRACH

My všetci, ktorí z akéhokoľvek strachu nie sme slobodní, všetci sme odlišní, no spája nás rovnaký strach. Na námestí Puerta del Sol sme spoločný strach nahradili spoločnou podporou. Zjednotili sme naše zápasy, aby sme porazili strach, ktorý na nás uvalil systém. To všetko si však vyžaduje čas.

 

ČAS

Prijali sme za vlastné ich zhon, ich tempo, ich podmienky. STAČILO. Budeme kráčať pomaly, pretože kráčame ďaleko. Kráčame pomaly, pretože chceme ísť všetky a všetci spolu. Kráčame pomaly, pretože to chceme urobiť dobre. Kráčame pomaly, pretože cesta je rovnako dôležitá ako jej vyústenie.

 

ČO SA TEDA ZMENILO?

Že sme dospeli, že sme v každej jednej štvrti a obvode, v tisíckach miest po celom svete, že sme ešte väčšmi rozhorčené a rozhorčení a o to väčšmi vzájomne spojené a spojení, že ich klamstvá nás nezaslepia, že ich manipulácia nás nezabrzdí, že ich násilie v nás vyvolalo o to väčšiu silu, a že oni nás teraz zastupujú oveľa menej ako kedykoľvek. Že hoci už nesvietime na titulných stránkach, ale konečne sami píšeme prvú stranu svojich vlastných životov.

 

VYPNI TELKU, ZAVRI NOVINY A ZAČNI PÍSAŤ SVOJE VLASTNÉ DEJINY, KTORÉ SÚ ZÁROVEŇ DEJINAMI VŠETKÝCH!!!

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70388x
Priemerná čítanosť článkov: 2816x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy