Založ si blog

Keď je práca dôstojná alebo samospráva pracujúcich v praxi

Možno ste v médiách zachytili správu z posledných dní hovoriacu o príšerných podmienkach a manipulácií s pracujúcimi v nitrianskej pobočke firmy Foxconn. Podľa vyjadrení inšpektorátu práce táto spoločnosť jednoznačne porušuje Zákonník práce. Ľudí necháva doma bez toho, aby im vôbec niečo vyplatila, čo z ich 420 eurových platov znamená len ďalšie odkrajovanie. Sám o sebe je ten plat nesmierne biedny, uživiť z neho rodinu je takmer nemožné, ale taiwanským zamestnávateľom sa to zrejme zdá mnoho a tak sa rozhodli ušetriť. Veď nakoniec, v kapitalistickom účtovníctve sa mzdy chápu ako stratová položka, jediným kritériom úspechu je bezbrehý zisk.

 

Podľa inšpektorátu práce sú tu však aj ďalšie veci, ako úplná ignorácia zástupcov zamestnancov, nerovnomerné rozvrhnutie pracovného času a tak ďalej. Jednoducho povedaná, absentuje tu akýkoľvek prejav ľudskosti a úcty voči svojim zamestnancom, teda jediným ľuďom, vďaka ktorým vlastne môžu dosahovať zisk.

 

Čo sa s tým dá robiť? Ako vyplýva z vyjadrenia zástupcov odborov, do úvahy pripadajú otvorené protesty, možno štrajk a podobne. Áno, je to určitá cesta, ako si vybojovať lepšie pracovné a mzdové podmienky. Lenže čo to vyrieši v konečnom dôsledku? Nič. Aj keby zamestnanci tejto firmy vybojovali vyššie platy a lepšie podmienky, stále zostáva mnoho firiem, ktoré ku svojim zamestnancom pristupujú rovnako, alebo ešte horšie.

 

Postavme však proti nim firmy, ktoré sa riadia inými princípmi. Na mysli mám spoločnosti patriace samotným zamestnancom, ekonomickú demokraciu na pracovisku alebo aj skutočnú samosprávu pracujúcich. Pozrime sa na konkrétny príklad, argentínsku spoločnosť na výrobu keramických dlaždíc FaSinPat, predtým známu ako Zanon.

 

Pred krachom argentínskej ekonomiky a zatvorením fabriky jej majiteľom v nej pracujúci tvrdo pracovali, samozrejme za veľmi nízke mzdy, ale predsa len boli radi, že majú aspoň nejakú prácu. Lenže v roku 2001 sa majiteľ rozhodol fabriku zatvoriť a zamestnanci sa ocitli doslova na dlažbe a to nie vlastnou vinou. Rozhodli sa však pre radikálne riešenie – fabriku začali okupovať a postupne v nej opätovne spustili výrobu. Dnes je táto fabrika pomaly už legendou, najmä preto, že úspešne vybojovala svoj boj a dnes legálne patrí zamestnancom a preto, že sa v nej presadzujú princípy zamestnaneckej samosprávy. Veď aj jej názov FaSinPat je vlastne skratka španielskeho Fábrica Sin Patrones, čo znamená Továreň bez šéfov. Šéfujú si totiž pracujúci sami sebe.

 

Ako to vyzerá v praxi? Každá prevádzka má jedného koordinátora, ktorý behom výroby o postupoch diskutuje s ďalšími koordinátormi, pracujúcimi a má právomoc samostatne rozhodovať. Je však kedykoľvek odvolateľný. Pracujúci sa stretávajú na pravidelných schôdzach a raz do mesiaca majú celozávodné stretnutie, na ktorom sa diskutuje o pomeroch vo fabrike, ale aj politických či spoločenských problémoch.

 

Účtovníctvo je vo FaSinPat verejné, každý z pracujúcich doň môže nahliadnuť a tak vedieť, aký je zisk alebo prípadné straty. Pokiaľ ide o odmeny za prácu, už sa nevyplácajú klasické mzdy, ale rozdeľuje sa zisk, pričom časť peňazí ide prirodzene aj inováciu či renováciu zariadenia či samotnej fabriky alebo sociálne fondy.

 

FaSinPat je príklad, že sa veci dajú robiť aj inak. Že práca, hoci aj vo fabrike, môže byť dôstojná, že podmienky môžu byť ľudské, že nemusíme byť len otrokmi, hračkami v rukách kapitalistov, ktorým na nás ani v najmenšom nezáleží. Práca, ako aj plody z nej patria len tým, ktorí ich tvoria a aktívne na nich participujú. A rovnako aj my patríme len sami sebe a nie tej hŕstke vykorisťovateľov, ktorá sa k nám správa ako k psom a občas nám blahosklonne hodí kosť.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70631x
Priemerná čítanosť článkov: 2825x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy