Založ si blog

Čo znamená policajná brutalita v španielskych uliciach?

Včera som videl nesmierne závažné a skutočne nepekné videá na portáli youtube.com, ktoré ukazujú zásah španielskej polície proti pokojným demonštrantom. Ak ste ich ešte nemali to „potešenie“ vidieť na vlastné oči, urobte tak. Urobte tak a garantujem vám, že budete rovnako pobúrení a zhnusení, ako ja.

 

Pri ich sledovaní som musel chvíľu premýšľať, či sa náhodou nepozerám na zásah polície v nedávnej fašistickej minulosti Španielska. Ale nie, je to súčasnosť, stalo sa to len pred pár dňami.

 

Mne osobne v tejto súvislosti napadá, o čo brutálnejší bol zásah komunistickej polície v roku 1989 v Československu. A viete čo? Bol rovnaký. Len s jedným podstatným rozdielom. Vtedy sa zomierajúci, kvázi diktátorský režim bránil zo všetkých síl a hoci sa taký zásah ospravedlniť nedá, bol pochopiteľný. A vždy môžeme povedať, že predsa šlo o autoritársky a nedemokratický štát, kde bola sloboda každodenne systematicky potlačovaná a teda nie je nič prekvapujúce na tom, že sa vôbec podobné zásahy odohrali. Takisto je pochopiteľné, ak podobné výjavy vidíme napríklad v Číne. Ale ako máme pochopiť, že tieto zábery pochádzajú z „demokratického“ Španielska?

 

Ak vláda pošle proti pokojným demonštrantom, ktorí chcú len demokraticky protestovať a vyjadriť svoj názor, políciu s povolením na brutálny zásah, kde je pes zakopaný? Ako je nám známe aj z našej nedávnej minulosti, podobný zásah polície znamená obranu režimu, zväčša nedemokratického. Ale prečo sa bráni španielsky režim, údajne demokratický? Čoho sa bojí?

 

Jediná odpoveď, ktorá nám z toho vyplýva, je, že takýto režim nemôže byť demokratický. Keby bol, vláda by namiesto brutálnych policajtov s fašistickou morálkou k demonštrujúcim prišla sama a spýtala sa ich: „No tak čo ľudia? Prečo vlastne protestujete? Aha, no tak poďme sa porozprávať, určite spoločne nájdeme nejaké riešenia a ak nie, tak vám bez problémov prenecháme naše miesta a moc, aby ste mohli vládnuť sami.“

 

Lenže toto španielska vláda nespravila. Problém je v tom, že veľmi dobre vie, prečo ľudia protestujú a vie, že majú pravdu. Lenže to uznať nesmie. Okrem iného by tým vytvorila nebezpečný precedens, ktorý by podobne ako v niektorých arabských krajinách mohol vyvolať revolučnú lavínu.

 

Mne len napadá, či by aj naša vláda reagovala podobným spôsobom. Mlátila by slovenská polícia pokojných demonštrantov hlava nehlava, podobne  ako tá španielska? Myslím, že áno. Myslím, že by to urobila ktorákoľvek polícia v ktoromkoľvek „demokratickom“ štáte. A viete prečo? Pretože demokracia v skutočnosti neexistuje. To odhalil aj zásah španielskej polície z nedávnych dní.

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70012x
Priemerná čítanosť článkov: 2800x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy