Založ si blog

Vďakabohu za krízu!

Ešte pred takými tromi rokmi, v „bájnych“ časoch pred krízou, by sme len sotva čakali, do akej situácie sa vyhrotia európske protesty, najmä tie v Grécku a Španielsku. Kto by čakal (okrem tých, ktorí krízu spôsobili), že tisíce ľudí budú demonštrovať v uliciach a dovolávať sa spravodlivosti a slušného života, že krásne Atény sa zmenia na bojisko, že mladí nezamestnaní ľudia budú okupovať španielske námestia veľkých miest?

 

Lenže už vôbec nikto nečakal, s akými požiadavkami títo ľudia prídu. No kto by ešte pred nejakým časom takýmto mocným hlasom mohol vzniesť požiadavku zavedenia priamej demokracie, ako to robia naši španielski bratia a sestry? Alebo sa ako v dávnych antických časoch schádzať na aténskom námestí Syntagma a demokraticky debatovať o tom, kam by mal vývoj Grécka smerovať a čo robiť s neblahou situáciou, ako to v súčasnosti robia všetci slobodomyseľní Gréci nezávisle od svojho postavenie a majetku?

 

Títo rozprávajúci sa a demonštrujúci ľudia nám dávajú jasný dôkaz o tom, že každý, hoci na prvý pohľad nevzdelaný a obyčajný človek, má svoje právo aktívne sa podieľať na výkone moci a rozhodovaní v hociktorej politickej a ekonomickej otázke. Pretože tu ide o prejav najvyššej demokracie a kolektívnej inteligencie, ktorá, ako sa zdá, je v týchto krajinách a v tomto čase mimoriadne vysoká.

 

Tak vravím: Vďakabohu za krízu! Bez nej by sme len horko ťažko dospeli k týmto riešeniam, ktoré by sme síce poznali, ale len málokto by mal snahu o nich nahlas hovoriť. Vďakabohu za krízu, pretože sa ukazuje, že ľudstvo pomaly, ale isto dospieva. Keď sa totiž prejavila kríza v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia, prišlo k vzostupu zla. Dnes vďaka kríze dochádza k vzostupu spravodlivosti a ľudskosti. K vzostupu ideí, ktoré sa bezpochyby skôr či neskôr stanú reálnymi. Vďakabohu za krízu!

Kapitalizmus nechcel nikto alebo percentá nepustia

22.11.2011

Je to jednoducho tak. Túto domnienku som získal ešte pred niekoľkými rokmi, keď som celý deň sledoval reportáže z roku 1989, ktoré vysielala Česká televize. Myslím, že tie dokumenty som pozrel veľmi pozorne a práve preto ma udivila jedna vec – ani jeden z protagonistov Nežnej revolúcie a ani jeden z opýtaných a diskutujúcich ľudí sa nevyslovil pre zavedenie [...]

Už viem, ako oslávim 17. november

16.11.2011

Dlho som premýšľal nad tým, ako by som mal stráviť tak významný sviatok, akým je 17. november, čiže „Deň boja za slobodu a demokraciu“. Napadlo mi viacero možností – napríklad sa vybrať do parlamentu a dobre si ho v rámci dňa otvorených dverí poprezerať, veď nakoniec som v tejto inštitúcií ešte nikdy nebol a tak by to rozhodne bola podnetná návšteva. A čo [...]

Grécko – nový protektorát nemecko-francúzskej euroríše?

07.11.2011

Celý svet s hrôzou sledoval počínanie gréckeho premiéra Georga Papandrea, ktorý sa rozhodol vyhlásiť referendum o prijatí pôžičky a tým pádom aj zotrvaní v eurozóne. „Aká to drzosť od Grékov!“ volala celé Európska únia na čele s Nemeckom a Francúzskom. Nebudem hodnotiť počínanie gréckeho politika, ktorý už skutočne nevedel, čo v danej situácií [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

chesus

Svet je možné zmeniť a o tom chcem písať...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 70413x
Priemerná čítanosť článkov: 2817x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy